Cellular iPad mini 7 dagen in gebruik: navigatie getest en mobiel internet

3725
iPad Mini Celullar navigatie

De iPad mini Wifi ruilde ik mijn een week geleden om voor een model met Mobiel Internet, oftewel de iPad mini Cellular. Ik merkte dat ik bepaalde zaken miste waarvan ik hoopte dat het duurdere model dit wel zou kunnen oplossen. 7 Dagen later beschrijf ik hierbij mijn ervaringen met de iPad mini Cellular op gebied van Mobiel Internet, tethering en navigatie, met foto’s en diepgang over de werking van A-GPS!

Achterkant iPad mini Cellular

Cellular iPad mini!

Twee weken geleden had ik dan eindelijk de iPad mini 16Gb Wit in bezit. Zoals verwacht nam ik deze mee naar werk, gebruikte ‘m in de trein en zelfs een keer in de winkel (vraag me niet wat ik daar deed). Mijn Phone 5 deelde de mobiele internet dataverbinding (tethering) en helaas stuitte ik op een aantal onprettige ervaringen en tekortkomingen.

Zo was de WiFi-deelfunctie van de iPhone 5 tijdens mijn treinreis blijkbaar niet sterk genoeg. De iPad mini kon het signaal van de iPhone 5 niet ontdekken en gaf deze niet weer in het instellingen-overzicht. Na de telefoon verder van de iPad mini af te houden kwam het plotseling wel tevoorschijn in het beschikbare netwerkenoverzicht.

Toen ik vervolgens succesvol een verbinding tussen iPhone en iPad tot stand had weten te brengen, was de snelheid waarop pagina’s in Safari werden weergegeven tergend langzaam. Ik heb rekening gehouden met de ether en er waren slechts twee andere WiFi-netwerken zichtbaar ten tijde van mijn ervaringen. Dit verhaal zorgde al voor 10 minuten tijdsverlies zonder positieve uitkomst.

Dat bracht me tot het volgende: ik zou de mobiele dataverbinding gaan delen via Bluetooth. Nadat ik de twee apparaten succesvol en snel met elkaar had gekoppeld, kon ik gebruik maken van de internetverbinding van mijn iPhone op de iPad mini. Nu moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat ik tijdelijk een prepaid-kaartje van T-Mobile gebruik en de datasnelheid staat daar op maximaal 384 kbit/s. Diefstal eigenlijk, maar dat hielp uiteraard ook niet in de internetervaring.

 

iPad met bluetooth tethering
Linksboven zie je het Bluetooth-tetheringtekentje. Rechts zie je Bluetooth aan staan.
iPhone 5 deelt de mobiele internetverbinding
Deze iPhone 5 deelde zijn verbinding. De bovenkant licht blauw op en toont dat er 1 verbinding actief is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een ander uitgangspunt dat ik had, was om de iPad mini in te zetten als navigatie-apparaat. De iPad mini Wifi heeft enkel de mogelijkheid om de locatie weer te geven als je verbonden bent met een Wifi-verbinding. Er zijn mensen die denken dat je een iPad Wifi only kan voorzien van GPS door deze via Wifi te tetheren met een iPhone. De uitkomst is: ja en nee.

Locatiedata wordt anoniem verstuurd naar Apple

Wat de iPad Wifi only doet is de locatie bepalen aan de hand van de Wifi-verbinding. Er worden gegevens opgehaald uit een database die Apple gebruikt voor locatiedoeleinden. Als je ‘Locatievoorzieningen aan‘ staan, dan stuurt jouw iPhone/iPad Cellular ook geanonimiseerde locatiedata naar deze database.

Dit heeft tot gevolg dat jouw iPad Wifi vrij vlot de locatie kan laten bepalen aan de hand van de vele locatiedata die al verstuurd is naar Apple’s database. Als de data nauwkeurig bepaald kan worden zie je een kleine blauwe gloed rond je locatie op de map. Is deze data onnauwkeurig, dan zie je een grotere straal rond jouw locatie.

 

De locatie is onnauwkeurig bepaald
De locatie is onnauwkeurig bepaald, zie enorme gloed.

De locatie is vrij nauwkeurig bepaald.
De locatie is vrij nauwkeurig bepaald. Gloed is minder.

De locatie is nauwkeurig bepaald. De gloed straalt nu.
De locatie is nauwkeurig bepaald. De gloed straalt nu.

 

3 manieren hoe de locatie op je iPhone of iPad cellular bepaald wordt

Als je een iPhone of iPad Cellular hebt, bepaalt deze de locatie op basis van 3 criteria:

  • De mobiele masten
  • Wifi-gegevens uit de Apple database
  • GPS-satellieten

GPS-satellieten hebben een groot nadeel. Voordat je een vaste verbinding met ze gemaakt hebt, de fix, kan je intussen een kop koffie zetten en kalm opgedronken hebben. Vanwege dit onprettige element kan je gadget ook gebruik maken van de mobiele masten en de eerder opgeslagen Wifi-gegevens uit de Apple database.

GPS heeft echter als grootste voordeel dat je locatie het meest nauwkeurig bepaald kan worden, zodat route-navigatie mogelijk is.

Triangu-watte?

Je gadget kan via mobiele masten gebruik maken van triangulatie. Dit is een techniek waarbij de gadget een signaal stuurt naar de dichtstbijzijnde masten om vervolgens op basis van deze ‘driehoek’ snel en grofweg(!) de locatie te bepalen. Deze techniek werkt in een stad beter, omdat masten dichter bij elkaar staan. Op het platteland zal deze techniek dus minder goed werken. Verder hangt het ook nog af van de provider die je hebt of de software en hardware van de masten hiervoor geschikt gemaakt zijn. Niet geschikt voor navigatie dus.

triangulatie
De gadget stuurt een signaal uit naar de dichtstbijzijnde masten en ontvangt data. Hierdoor kan de locatie grofweg bepaald worden.

 

 

 

A-GPS is beter dan GPS?

A-GPS is een techniek waar gebruik wordt gemaakt van zowel de mobiele triangulatie-data als de Wifi-hotspots en indien beschikbaar GPS-data. De triangulatie- en Wifi-data kunnen snel geladen worden en zorgen dus voor een boost in het bepalen van jouw locatie. Dat maakt het mogelijk om in gebouwen waar GPS niet werkt tòch (grofweg) je locatie te bepalen!Wat wel vermeld moet worden is dat een iPhone of iPad cellular wel verbonden moet zijn met het internet om de kaarten te kunnen laden. Als er geen internetverbinding aanwezig is, kan de locatie wel bepaald worden door bijv. de mobiele masten en GPS, maar je hebt geen kaart.

ios maps zonder kaart

Gelukkig zijn er apps die ‘offline‘ kaarten plaatsen in het geheugen, waardoor je bovenstaand fenomeen gelukkig de baas bent. Denk aan TomTom en Navigon.

A-GPS is sneller en vriendelijker voor de batterij dan het batterij leeg slurpende GPS. Hierdoor is A-GPS beter geschikt dan GPS.

iPad en iPod Touch zonder A-GPS

Goed, na deze toelichting is het zaak om aan te stippen dat Apple ook iPad Wifi only en iPod Touch’s verkoopt die géén A-GPS aan boord hebben. Wat betekent dit?Allereerst kan de locatie enkel bepaald worden als deze apparaten via Wifi verbonden zijn. Ze krijgen dus locatiedata via Wifi. Deze data wordt periodiek opgehaald en is niet ‘vast’ verbonden (de fix) met GPS-satellieten. Deze iDevices ontberen een GPS-chip. Waarom is dit belangrijke info?Een gedachte die ik eerder benoemde was om een iPad Wifi en/of iPod Touch als navigatie-apparaat te gebruiken via een gedeelde Wifi-verbinding met bijvoorbeeld een iPhone. Dit zal in de praktijk dus nooit werken. Ja, het apparaat is in staat om de locatie (grofweg) te bepalen aan de hand van de Wifi-data die via de iPhone binnenkomt, maar het apparaat is níet in staat om real-time navigatie-data te verwerken, simpelweg omdat er geen GPS-chip aan boord zit om dit te verwerken.Dat betekent in de praktijk dat je enkel periodiek je locatie binnenkrijgt op bijv. Apple Maps, terwijl je onderweg bent. Periodiek kan verschillend zijn qua tijd, maar hou voor het gemak een halve minuut verversing van je locatie aan. Totaal onhandig om van A naar B te gaan ;)

Ervaringen navigatie en iPad mini

Nu ik bovenstaande uitgebreid toegelicht heb, kom ik terug op het punt waarom ik de iPad mini Wifi-only omgeruild heb voor een mét A-GPS. Gezien het uiterst mobiele ontwerp van de iPad mini leent deze zich goed om in te zetten als navigatie-apparaat.Voor de iPhone had ik 1.5 jaar geleden TomTom Benelux aangeschaft en uiteraard heb ik deze app op de iPad mini geïnstalleerd. Een filmpje hoe dit werkt zal ik binnenkort plaatsen. Maar in de praktijk werkt het prima. Mijn locatie wordt vlot gevonden en wanneer ik naar een locatie toe wil gaan, wordt ook keurig de weg herkend en begeleidt TomTom me naar mijn bestemming. Indien Apple Maps wat volwassener wordt, zal ik het hiermee ook testen.

Cellular ofwel Mobiele verbinding

De iPad heeft een ingang voor een nano-sim. Nu had ik uiteraard geen nano-sim liggen voor mijn mobiel internet-verbinding van XS4ALL. Aangezien het hier een normale sim betrof, was ik genoodzaakt om deze om te knippen naar een nano-sim. Hiervoor gebruikte ik een zeer handige template, die je hier kunt vinden.De simkaart knipte ik met een normale schaar. Aangezien ik er twee heb geknipt en ze beiden functioneerden, kan ik stellen dat als je een beetje voorzichtig knipt en je de instructies van de template opvolgt, de kans zeer hoog is dat je in je missie slaagt.
Schermafbeelding 2012-12-18 om 02.22.34Schermafbeelding 2012-12-18 om 02.22.44
 De nano sim-tray zit aan de zijkant van de iPad mini.

ipadminicel-simtray2

De meegeleverde ‘eject pin‘ ziet er uit als een gevouwen paperclip. De luxe uitvoering die je bij de iPhone krijgt is vervangen door een exemplaar dat er veel goedkoper uit ziet. Dat doet toch vermoeden dat Apple de iPad mini niet als luxe-apparaat ziet, zoals de iPhone gepositioneerd wordt.[caption id="attachment_407" align="aligncenter" width="300"]Links de eject pin van de iPad mini, rechts van de iPhone 5. Links de eject pin van de iPad mini, rechts van de iPhone 5.[/caption]Nadat je de simkaart geplaatst hebt moet je Mobiel Internet instellen. Bekijk hier de video-handleiding hoe dit in zijn werk gaat.Mijn ervaringen zijn zeer positief. Gebruik wordt gemaakt van een 7.2 mbit verbinding via het KPN-netwerk. Ik merk dat het bereik overwegend prima is en de snelheid waarmee data op de iPad mini binnenkomt is ook bijzonder fijn om te ervaren. Ook tijdens treinreizen, wat normaliter een vrij dramatisch traject is qua bereik en snelheid tussen Almere en Amsterdam, werkt de verbinding overwegend snel.

Tot slot

Mobiel Internetten via de iPad mini Cellular blijkt prima te werken. Ook de meerwaarde van A-GPS leent zich goed om op een groter scherm navigatie te gebruiken. 7 dagen na gebruik kan ik wel stellen dat ik voorlopig veel plezier ga beleven aan mijn nieuwste gadget!Als je geïnteresseerd bent in andere onderdelen van de iPad mini, laat dan een berichtje achter hieronder.

1 REACTIE

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.