7 feiten over Apple’s draadloze techniek AirPlay

7936
10 AirPlay feiten

10 AirPlay feitenIn 2010 kondigde Apple zijn nieuwe draadloze functionaliteit AirPlay aan die het zou gaan implementeren in hard- en software. In de afgelopen jaren is AirPlay verder gegroeid tot een mogelijkheid om video, spelletjes, muziek en foto’s draadloos te streamen naar AirPlay-geschikte apparatuur zoals Apple TV’s en speakers.

Hierbij 7 feiten over AirPlay die je snel wegwijs maken in de wondere wereld van het draadloos streamen van multimedia, en stap voor stap uitleg die je op weg helpt om AirPlay en Synchrone weergave (Mirroring) in te schakelen op iPhone, iPad en Mac.

Hoe AirPlay in- en uitgeschakeld kan worden lees je hier.

Feit 1: AirPlay in een technische notendop


AirPlay is een door Apple ontwikkeld netwerkprotocol via WiFi dat het mogelijk maakt om van verschillende (Apple) hardware draadloos video, spelletjes, muziek, foto’s en meta-data te streamen/verzenden naar een apparaat dat AirPlay kan ontvangen en weergeven. Door meta-data mee te sturen kunnen AirPlay-ontvangers bijvoorbeeld de Artiest-naam, Muziek-titel en albumhoes weergeven. Ook kunnen PowerPoint- en Keynote-presentaties via AirPlay worden verstuurd naar een ontvanger.

De audio-stream in AirPlay die wordt verstuurd heette vroeger AirTunes, en wordt ook wel ‘RAOP’ (Remote Audio Output Protocol) technologie genoemd. De video- en foto-stream die wordt verstuurd is HTTP live streaming. De mogelijkheid om AirPlay te gebruiken werd in iOS 4.2 geintroduceerd.

Er is tevens een Synchrone-weergave feature toegevoegd, die gebruik maakt van HTTP en NTP-verkeer. Meer info over Synchrone-weergave bij feit 6.

Zie hieronder een overzicht van de Apple apparaten die AirPlay ondersteunen en eerdergenoemde multimedia kunnen versturen naar een AirPlay-geschikte ontvanger.

AirPlay geschikte verzenders
Bron: Apple

 

Er zijn in de afgelopen jaren aardig wat producten op de markt gekomen die AirPlay kunnen ontvangen en weergeven. Met stip op 1 zijn er AirPlay-geschikte speakers die dus het geluid van bijvoorbeeld je iPhone draadloos kunnen ontvangen en dit laten horen. Maar er zijn ook receivers / versterkers die AirPlay ondersteunen, zodat je geluid draadloos verstuurd kan worden van je iPad naar je hifi-installatie.

 

Denon receiver met AirPlay
Denon receiver met AirPlay
B&W Speaker met AirPlay
B&W Speaker met AirPlay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het apparaat dat echter als belangrijkste schakel gezien moet worden is de Apple TV. Dit kleine apparaatje van Apple wordt verbonden aan een TV of beamer en kan video, games, foto’s en muziek projecteren op je TV of beamer. Er zit een HDMI-poort op en een optische uitgang, zodat je het geluid ook via een versterker kunt afspelen. De Apple TV is zowel draadloos als bekabeld te verbinden met je thuisnetwerk (router/modem).

Apple TV
Apple TV: met HDMI en Optische Audio uitgang voor de multimediale projectie op bijv. een TV.

 

Tot slot is er van Apple ook een wat minder bekend stukje hardware dat AirPlay ondersteunt: de AirPort Express. Dit apparaatje dat sinds 2012 hetzelfde formaat heeft gekregen als de Apple TV, is hoofdzakelijk bedoeld als een router dat draadloze en bekabelde netwerkfunctionaliteit biedt aan je computers en mobiele hardware. Los van alle toeters en bellen die het op netwerkgebied allemaal onder de kap heeft, is er aan de achterkant van de AirPort Express een geluidsuitgang te vinden. Het mooie is dat deze uitgang zowel Optisch als Analoog audio kan versturen naar je versterker/speakers.

AirPort Express 2012 met AirPlay
AirPort Express met Audio-uitgang (Optisch/Analoog). Verbind je speakers aan deze uitgang en stuur je muziek via AirPlay rechtstreeks naar de AirPort Express.

 

2. AirPlay is gelicentieerd


Het is voor Apple zaak dat er zoveel mogelijk geschikte hardware in de wereld is waarop AirPlay nauw en simpel samenwerkt met alle iDevices, Macbooks en iMacs. Daarom heeft Apple het mogelijk gemaakt voor derden om een licentie te nemen op de AirPlay-techniek. Hierdoor kan de techniek toegepast worden in allerlei producten die het de mens makkelijk moet maken om muziek te streamen. Vooralsnog zijn het de eerdergenoemde speakers en receivers die op de markt zijn, die vaak een stevig prijskaartje hebben mede door de licentiekosten. Ik sluit niet uit dat er later ook TV’s op de markt verschijnen met AirPlay-support waardoor in feite de Apple TV overbodig wordt.

 

 3. AirPlay werkt via WiFi


Apple heeft ervoor gekozen om AirPlay via WiFi te laten werken. Je zou ook voor Bluetooth kunnen kiezen, maar het nadeel hiervan is dat de stream met muziek en/of video dan teveel gecomprimeerd zou moeten worden. Dat gaat ten koste van de kwaliteit. WiFi heeft in dat opzicht theoretisch gezien een grotere bandbreedte en kan zodoende een hogere kwaliteit video en muziek weergeven.

Helaas is WiFi an sich niet een heel stabiele technologie. Er zijn veel storingsfactoren die een negatieve invloed hebben op de signaalkwaliteit. Het is dus goed mogelijk dat door een slecht WiFi-signaal de Apple TV bijvoorbeeld steeds wegvalt. Dit merk je vervolgens in haperend geluid en wegvallend beeld of een verbroken verbinding tussen Apple TV en je AirPlay-zender.

Mijn advies zou zijn om de Apple TV altijd bekabeld aan je modem/router aan te sluiten. Hiermee garandeer je dat hier in ieder geval niet de zwakste schakel zit. Afhankelijk van waar je vervolgens met je iDevice je multimedia naar de Apple TV gaat streamen, moet de kwaliteit voldoende zijn. Problemen met de kwaliteit zitten vrijwel altijd in het (draadloze) netwerk.

 

 


 

 

 

4. Streamen via iOS kan alleen naar 1 AirPlay-ontvanger


Het zal ongetwijfeld een keer voorkomen dat je muziek van je iPad of iPhone naar meerdere AirPlay-ontvangers wil versturen, bijvoorbeeld zodat je een soort surround-achtige opstelling bouwt van meerdere AirPlay-speakers. Maar helaas, momenteel is het enkel mogelijk om naar 1 AirPlay-ontvanger te streamen.

Hopelijk verandert dit in de toekomst, maar ik vermoed dat de iOS-hardware momenteel niet in staat is om meerdere AirPlay-ontvangers te voorzien van een muziekje.

 

5. Muziek streamen naar meerdere AirPlay-ontvangers via iTunes


Wat wel weer kan is vanaf je computer (Windows / Mac) muziek streamen naar meerdere AirPlay-ontvangers via iTunes. iTunes is in staat om de volume van de verschillende AirPlay-ontvangers ook invididueel van elkaar te beheren. Zo zou je bijvoorbeeld je Apple TV beneden en je B&W speaker boven tegelijk kunnen voorzien van muziek. Best handig als je steeds door het huis gaat bij het schoonmaken!

Met de Apple app ‘Remote‘ voor iOS kun je bovenstaande acties ook uitvoeren. Dat wil zeggen het volume van de verschillende locaties en liedjes regelen.

iTunes AirPlay naar meerdere ontvangers
iTunes AirPlay naar meerdere ontvangers

Meerdere AirPlay-ontvangers geselecteerd
Meerdere AirPlay-ontvangers geselecteerd

 

6. AirPlay ondersteunt Synchrone weergave (Mirroring)


Sinds Mountain Lion (OS X 10.8) uit is wordt het zogenaamde Synchrone weergave ondersteund op Macs. In het Engels wordt dit Mirroring genoemd. Hierdoor is het mogelijk om je gehele desktop van je Macbook, iMac of Mac Mini te projecteren via de Apple TV op je televisie of beamer. Erg handig bij presentaties, maar ook om films te kijken die niet direct door de Apple TV worden ondersteund. Denk aan MKV’s die je met VLC op je Mac afspeelt via de Apple TV op je tv.

Het lijkt erop dat Apple een marketing-reden gebruikt om enkel Mac’s vanaf 2011 AirPlay te laten ondersteunen. Volgens mij is er geen technische beperking om een Mac uit 2010 Mirroring te laten ondersteunen. Helaas worden dus niet alle Mac’s ondersteund,  hierbij een overzicht van de ondersteunde Mac’s die Mirroring aan kunnen.

Een overzicht van de Mac's die AirPlay-mirroring ondersteunen
Een overzicht van de Mac’s die AirPlay-mirroring ondersteunen. Bron: Apple

 

In de loop der tijd zijn derden bezig geweest om het AirPlay-protocol te kraken, zodat ze eigen applicaties kunnen voorzien van AirPlay-ondersteuning. Een programma dat Windows- en Mac-gebruikers in staat stelt om toch AirPlay-mirroring te voorzien op een computer die niet voldoet aan bovenstaand overzicht is AirParrot. Mijn eigen ervaringen zijn wisselend. Op een Macbook Pro 2010 krijg ik inderdaad de mogelijkheid het scherm te projecteren via de Apple TV op mijn tv, maar is het geluid iets dat apart geinstalleerd moet worden door AirParrot. Ook lukt het op 2 verschillende formaten en merk tv’s niet om het beeld fullscreen te krijgen. Het geluid klinkt heel zachtjes op de tv’s. Zoals gezegd, een volledige vervanger voor de AirPlay-functionaliteit zoals Apple die in zijn hardware verwerkt heeft is het zeker niet.

iOS-geschikte hardware kon al langer gebruik maken van Mirroring, namelijk sinds iOS 5. Zie hieronder een overzicht welke apparaten Mirroring ondersteunen.

Mirroring en de minimum hard- en software specs
Mirroring en de minimum hard- en software specs op iOS-apparaten. Bron: Apple

 

Als je geen Apple TV hebt, maar wel je iOS-apps wil projecteren op een groter scherm dan kan dat. Er is een applicatie AirServer die je installeert op Windows of Mac en waarmee je de apps op het scherm kunt projecteren. Als er een tv of beamer aan je computer verbonden is, kun je gebruik maken van deze grotere schermen. Ook Mirroring is ondersteund, maar dan wel voor de geschikte hardware, zoals hierboven beschreven.

 

7. AirPlay is beveiligd


Apple maakt gebruik van publiek-private sleutel encryptie in het AirPlay-protocol. Dit zorgt voor 2 zaken:

 1. Enkel valide software (iOS/iTunes) kan multimedia versturen (encrypten)
 2. Enkel valide hardware (Apple TV/AirPort Express) (of software zoals AirServer) kan de ontvangen multimedia afspelen (decrypten)

Het audiodeel van de AirPlay-stream maakt gebruik van AES-encryptie die door de AirPlay-ontvanger moet worden gedecrypted. Dat betekent dat de ontvanger de juiste ‘sleutel’ moet hebben om dit te kunnen doen. De publieke sleutels zijn in 2004 al bekend gemaakt door Jon Lech Johansen. Hierdoor werd het mogelijk muziek via het toenmalige AirTunes te streamen naar hardware zoals de AirPort Express.

In 2011 slaagde James Laird erin om uit een AirPort Express de private sleutels te bemachtigen. Dit maakt het theoretisch mogelijk om via bijvoorbeeld iTunes te streamen naar niet-valide hardware. Er is mij desondanks geen andere hardware bekend die gebruik maakt van AirPlay op basis van het werk van deze mannen.

Alleen met de vooraf geteste hardware kan verzekerd worden dat alles zou moeten werken zoals het ontwikkeld is.

Tot slot


AirPlay is een gebruiksvriendelijke manier om multimedia te streamen naar geschikte ontvangers. Geen gedoe met kabels en allerlei instellingen meer.

Ik hoop dat dit artikel je meer inzicht gegeven heeft in AirPlay. Als je nog vragen hebt, laat een reactie achter.  :)

like of deel dit artikel gadgetgoeroe

8 REACTIES

 1. Als ik op mijn ipad Airplay inschakel, wordt mijn TV scherm zwart. Waar kan dit aan liggen? Zowel ipad en Apple TV zijn gekoppeld aan hetzelfde WiFi netwerk en beide zijn up to date.

  • Hmm…

   * Probeer je apple tv te herstarten via het menu op de ATV zelf:

   Instellingen > algemeen > herstart

   * Probeer ook eens de ATV voor 30 sec. helemaal ontkoppeld van alle kabels te laten liggen.

   * Herstart je router/wifi-accesspoint/modem (stroom eraf voor 10 secs)

   * Herstart je iPad (echt uit en aan)

   * Zorg dat Airplay ‘aan’ staat op je ATV (je weet nooit… ook al zie jij ‘Apple TV’ staan op je iPad bij Airplay)

   Hoop dat dit je iets verder helpt.

 2. Ik heb net een Denon receiver gekocht met airplay. Muziek streamen via de IPad gaat perfect. Maar beeld (foto’s / video) niet. Of heb je daar apart nog weer Apple tv nodig?

  • Heb het zelfde probleem. Net een Denon AVR-X7200W reciever aangeschaft en ook geen beeld maar wel geluid via airplay. Weet ook nog niet waarom ik geen beeld door krijg.

 3. Sinds juni heb ik glasvezel van kpn met een experia box v9. Geen airplay meer mogelijk. KPN heeft ervoor gekozen dit niet te ondersteunen. Maar kpn kan wel een extra router bij mij komen installeren. Uiteraard tegen een uurtarief van min 45,00. Dit noemen ze nou klantenservice. Dus ik zit weer aan de usb kabel tussen de ipad en mijn marantz na7004. Gemiste kans KPN.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.