iPhone werkt niet en zo herstel je het eenvoudig in 3 minuten

83025
Je iPhone werkt niet meer? Fix 'm snel!

Je iPhone werkt niet meer en je hebt te maken met een zwart scherm of een ander probleem? Ai… Het is alsof je onthand bent.

Ik ken het gevoel en ben op zoek gegaan naar de oplossing van het probleem dat helaas kan optreden als je iPhone blijft hangen tijdens het opstarten of als het door een andere reden onbruikbaar geworden is.

Heb jij deze symptomen op je iPhone, dan is hier voor jou de oplossing.

 

 

De globale werking van je iPhone


 

 

Allereerst wat toelichting over de werking van je iPhone. De software die erop staat heet iOS en is het besturingssysteem of ook wel de firmware genoemd, waardoor je dus eigenlijk alles met je iPhone kunt doen.

Op het moment dat je je iPhone aan zet, zie je het welbekende Apple-logo. Tijdens het opstarten worden er verschillende instellingen en programma’s opgestart, zodat je telefoon uiteindelijk gereed gemaakt wordt voor gebruik. Dit alles wordt via een zogenaamde ‘bootloader’ geïnitieerd, zodat iOS van je iPhone geheugen kan starten. Daarnaast is de bootloader verantwoordelijk dat je de iPhone theoretisch via iTunes kan herstellen. Zie het als de BIOS van je iPhone :)

Wil je andere niet ondersteunde zaken doen met je iPhone, dan zou je dus een andere bootloader nodig moeten hebben, iets wat bijvoorbeeld via Jailbreaken gebeurt.

 

De 3 meest voorkomende oorzaken waarom je iPhone niet meer werkt


 

 

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken te benoemen waarom jouw iPhone niet meer verder komt dan het Apple logo of dat de iPhone überhaupt onbruikbaar geworden is:

 • Jailbreak is verkeerd gegaan en je voelt de spijt in je lichaam schieten. 
 • Tijdens het updaten van de software is er iets fout gegaan. Bijvoorbeeld bij het installeren van iOS 7, zoals een bezoeker hier ervaren heeft (en ik trouwens ook :) ).
 • Je hebt wat leuke jailbreak plugins geïnstalleerd en die hebben helaas het ongewenste effect gesorteerd, bijvoorbeeld omdat ze samen gelijk staan aan een ‘dode’ iPhone.

Goed, je wil nu ongetwijfeld weten wat je moet doen.De oplossing: DFU mode


 

Om terug te gaan naar de werking van je iPhone. De mogelijke verschillende oorzaken zijn nu benoemd voor het falen van iOS. Omdat je nu op een punt gekomen bent dat de iPhone niet meer werkt, rest eigenlijk als laatste redmiddel het herstellen van de iPhone.

Het is echter zaak dat je de telefoon in een speciale staat brengt, waardoor er geen instellingen en drivers geladen worden, tijdens het opstarten van de iPhone. Je zorgt er dus voor dat de bootloader niet geladen wordt!

Deze staat wordt DFU genoemd en dit staat voor Device Firmware Update.

 

Hoe zet je de iPhone in DFU mode? 10 korte stappen


 

Volg dit stappenplan om je iPhone in DFU mode te zetten:

 1. Sluit je iPhone via USB aan op je PC of Mac
 2. Start iTunes (download en installeer de laatste versie)
 3. Houd de Power-knop (aan de bovenkant) ingedrukt en zet je iPhone helemaal uit
 4. Houd de Power-knop (aan de bovenkant) ingedrukt en tegelijkertijd de Home-knop (onder je scherm) home button iphone
 5. Je houdt deze beide knoppen tegelijk ingedrukt voor 10 seconden
 6. Na precies 10 seconden laat je de Power-knop los. Blijf de Home-knop ingedrukt houden! Niet loslaten dus.
 7. Blijf de Home-knop 10 seconde ingedrukt houden.
 8. Als je het goed gedaan hebt krijg je van iTunes de melding dat er een iPhone in herstelmodus is aangetroffen.
 9. Druk op de knop ‘Herstel iPhone
 10. Druk daarna op ‘Herstel en werk bij

Gefeliciteerd, je iPhone is weer klaar voor gebruik :)

Het is belangrijk te weten dat de timing perfect moet zijn, anders start iTunes de normale herstelmodus op; dat moeten we niet hebben. Je zal dan helaas opnieuw moeten beginnen vanaf stap 1: de telefoon uitzetten.

DFU mode live in actie in 3 minuten


Uiteraard heb ik ook een video handleiding gemaakt, zodat je stap voor stap ziet hoe dit dan werkt in 3:04 minuten. Daarnaast heb ik een stopwatch geplaatst in mijn filmpje, zodat je secuur mee kan klikken.

 


 

like of deel dit artikel gadgetgoeroe