Mac: Het Beste WiFi Kanaal Vinden in OS X

Vind het beste WiFi kanaal voor een snelle en stabiele draadloze internetverbinding

2665

Tegenwoordig vind je bijna overal WiFi. Als je thuis bent heb je een grote kans dat je superveel WiFi-routers aantreft als je met je laptop of smartphone naar draadloze routers zoekt. Al die WiFi routers maken meestal gebruik van dezelfde frequentie en daar kan het problematisch worden: een trage verbinding, slecht bereik of een instabiele verbinding. Met hulp van deze handleiding selecteer je het beste WiFi kanaal op de Mac, zodat je het sterkste signaal kiest voor een optimale internetverbinding.

Achtergrond: wat zijn WiFi kanalen?

Een draadloze router zendt zijn signalen de lucht in via bepaalde frequenties, namelijk de meest gebruikte 2.4GHz en sinds enige tijd de 5GHz. Binnen het 2.4GHz spectrum worden 11 kanalen aangeboden (sommige routers bieden 13 kanalen aan binnen Europa; 14 in Japan). Per kanaal neemt de frequentie iets toe, maar het werkt niet zoals bij een tv-kanaal.

Dat betekent dat er enige overlap is van het signaal tussen de verschillende kanalen, dus die kunnen met andere woorden storen met elkaar. Dat kan onder andere zorgen voor een instabiele of trage verbinding. De enige 3 kanalen die geen last van elkaar hebben zijn kanalen 1, 6 en 11. Op de 5GHz frequentie zijn er 23 kanalen die elkaar niet overlappen.

Beste WiFi kanaal kiezen Mac Overlap 2.4 GHz
De kanalen met de 3 zwarte cirkels overlappen elkaar niet binnen 2.4GHz

Veel routers worden echter standaard op kanaal 6 voorgeprogrammeerd binnen de 2.4 Ghz frequentie, wat betekent dat de kans redelijk groot is dat jouw draadloze signaal op hetzelfde kanaal als je buren opereert; en dat stoort met elkaar, waardoor je verbinding traag is of weg kan vallen. Tot overmaat van ramp werken tal van andere (huishoudelijke) apparaten ook op 2.4GHz, zoals magnetrons en babyfoons.

Gelukkig kan tegenwoordig de 5GHz frequentie gebruikt worden, die is op veel gebieden nog ongebruikt. Naast het feit dat er (veel) meer kanalen zijn, werken nog niet heel veel apparaten op deze frequentie. De beste optie dus momenteel!

Los daarvan, deze handleiding komt voor beide frequenties goed van pas, zelfs al mocht de 5GHz frequentie voller worden, wat ongetwijfeld zal gaan gebeuren op termijn. Goed, genoeg technische informatie, nu over tot het instellen van het beste WiFi kanaal op je Mac.

Aan de slag: het Beste WiFi Kanaal kiezen

 

Beste Wifi Kanaal Kiezen OS X Wi-Fi icoon

  • Houdt de ⌥-toets ingedrukt
  • Klik daarna rechts bovenin op het WiFi (Airport) icoon (Airport dient ingeschakeld te zijn)

Beste Wifi Kanaal Kiezen OS X Wi-Fi probleemoplossing openen

Je ziet een lijst met allerlei WiFi netwerken, maar bij je eigen netwerk wordt veel meer informatie getoond, indien je verbonden bent uiteraard.

  • Klik op ‘Open ‘Wi-Fi-probleemoplossing’…

 

Beste WiFi Kanaal kiezen Mac Wi-Fi probleemoplossing OS X

Negeer het venster dat verschijnt, maar kijk links bovenin in het menu.

  • Klik op ‘Venster’
  • Klik op ‘Detecteer’

 

 

Beste Wifi Kanaal Kiezen OS X Scan Resultaat 0

Vervolgens zie je in een overzicht hoeveel draadloze routers er gevonden zijn binnen de 2.4GHz frequentie en als je Mac ook de 5GHz ondersteunt, dan zie je dat daar ook beschreven.

Beste Wifi Kanaal Kiezen OS X Scan Resultaat 2

In het overzicht zie je tevens wat in jouw situatie de beste kanalen zijn om te selecteren. In mijn geval dus kanaal 1 of 2 binnen 2.4GHz en 36 of 40 binnen 5GHz. Echter, binnen het 5GHz domein is er maar 2 andere draadloze router aangetroffen, dus ik zou wel gek zijn om mijn iMac binnen het overvolle 2.4GHz domein te verbinden :)

Tip: Klik nog 1 a 2 maal op de knop ‘Detecteer nu’ om er zeker van te zijn wat de beste WiFi kanalen zijn, want sommige draadloze routers konden bij de eerste scan wellicht niet gevonden worden.

 

Tot slot: wijzig het kanaal binnen je draadloze router

Nu je weet wat het beste WiFi kanaal is om je Mac mee te verbinden, is het zaak om dat ook in dat apparaat aan te passen indien nodig. Er zijn talloze merken en modellen op de markt, dus het gaat te ver om dat in deze handleiding te behandelen.

Vaak kun je terecht op de website van de fabrikant of je internetaanbieder voor meer hulp hierbij. Hopelijk krijg je hierdoor een snellere en stabielere verbinding! Heb je vragen of hielp deze handleiding, laat dan een reactie achter. :)

like of deel dit artikel gadgetgoeroe

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.