Huawei Ascend P6 Review: slanke Chinese schoonheid

Roeland Mighawryhttps://www.gadgetgoeroe.nl
Sinds z'n 5e geïnteresseerd in alles wat met computertechnologie te maken heeft. Heeft 100-en computers gerepareerd en geassembleerd. Sinds 10 jaar vaste klant van Apple. Gadgets tweaken, sporten en DJ-en zijn andere bezigheden.In het dagelijks leven is Roeland werkzaam als Product Manager en eigenaar van Gadget Goeroe.nl.

Huawei Ascend P6 Review

Gadget Goeroe was op uitnodiging van Huawei aanwezig bij de Nederlandse lancering van de Huawei Ascend P6. Op een prachtige locatie in Amstelveen onder het genot van een diner onder leiding van 2 Michelin sterren chefkok Stefan van Sprang, toonde Huawei haar nieuwste smartphone in de high-end P-reeks.

De analogie met de locatie, het diner en de smartphone is gauw gemaakt: alles stond in het teken van schoonheid. In deze review van de Huawei Ascend P6 zal ik kijken of men erin geslaagd is om een juweeltje af te leveren.

 

De Chinese aanval op Amerika en Zuid-Korea

Huawei heeft al jarenlange ervaring in de telecomwereld. De afgelopen 25 jaar zijn ze vrijwel uitsluitend in de zakelijke markt actief geweest. Wereldwijd zijn ze een van de grootste spelers op het gebied van professionele netwerkapparatuur, netwerkinfrastructuur en mobiele hardware zoals dongels en mifi’s die o.a. door KPN, T-Mobile en XS4ALL worden verkocht.

In 2012 zijn ze in Nederland de consumentenmarkt betreden met de lancering van het eigen merk en de Ascend P1. Kort geleden kwam de opvolger de Ascend P2 op de markt. De Ascend P6 is dus de laatste toevoeging aan de P-serie wat de top-range is van Huawei’s smartphones.

Dat het Huawei nu menens is, blijkt wel uit de marketingcampagne die losgebarsten is. Ze hebben hoge verwachtingen van deze smartphone en iedereen mag het weten. Met specificaties als een quad-core 1.5 Ghz processor, 2 GB interne ram, een 4.7″ HD-ready scherm en een 8-megapixel camera verpakt in een mooi uiterlijk, wordt de aanval gezocht op de gevestigde orde zoals Apple en Samsung. Ik zoek uit of ze dit in de praktijk ook gelukt is in een video review en een uitgebreidere review, klik snel verder.

Inhoudsopgave

Eerste reactiesCamera: 8 megapixel achter, 5 megapixel voor
Innovatie in design: dunste smartphone in de marktSoftware: Emotion UI 1.6 is de Huawei schil
Processor van Chinese handBatterij: komt de 24 uur net door
Scherm: Gorilla Glass, in-cell, HD-ready, scherp en helderConclusie: de dunste smartphone voor een mooie prijs
Radio-technologie: GPS, Bluetooth 3.0, WiFi 802.11b/g/n aanwezig,  NFC en LTE ontbrekenProductspecificaties (andere pagina)

 

Video review Huawei Ascend P6

 

Eerste reacties zeggen veel

huawei ascend p6 review
In de platte doos tref je de Ascend P6 aan, een micro-usb kabel, een stekker met usb-ingang, wat handleidingen en een beschermhoesje voor de Ascend P6.

Op kantoor legde ik het toestel diverse malen op tafel en collega’s viel het direct op dat het een opvallende telefoon was. Men reageerde positief op het design: licht van gewicht, voelt degelijk gebouwd aan en de zijkanten zijn erg dun.

Maar los van deze vrijwel unanieme lofzangen was de meest gehoorde reactie: hij lijkt wel èrg veel op een iPhone. Dat was ook mijn reactie toen ik de P6 enkele weken geleden voor het eerst in handen kreeg.

Desondanks kan ik leven met de richting die is gekozen, omdat ik sowieso al gecharmeerd was van dit design. Huawei heeft echter wel eigen accenten gelegd in het uiterlijk.

 

Innovatie in design: dunste smartphone op de markt

Zo is deze telefoon de dunste smartphone van dit moment, met een ‘dikte’ van 6.18 mm. Hij verslaat hiermee de iPhone 5, HTC One en Samsung Galaxy S4. Ondanks het slanke design voelt het toestel niet fragiel aan met zijn gewicht van 120 gram.

Integendeel, met zijn metaal gepolijste achter- en zijkanten (alleen het zwarte model; het witte model heeft een plastic achterkant) voelt het toestel heel fijn in de hand. Je hebt het idee iets exclusiefs vast te houden, vooral in vergelijking met hun absolute topmodel van dit moment, de Ascend P2.

Huawei ascend p6 review

Alle poorten en knoppen benoemd: micro-usb en micro-sim

Aan de onderkant is een ronding van plastic, dit is ongetwijfeld de locatie waar de radio-signalen het toestel met de rest van de wereld moeten verbinden.

Verder is aan de linkerzijkant een ronde pin aanwezig. Na het verwijderen van deze pin blijkt dat hier de hoofdtelefoonaansluiting te vinden is.

huawei ascend p6 review

Waarom deze locatie gekozen is voor een veelgebruikte poort is mij een raadsel. Als je het toestel in je zak houdt met een koptelefoon, kan de plug blijven hangen in je broek en theoretisch gezien sluit ik bij een uitgestoken jack-adapter niet uit dat deze zelfs zou kunnen breken. Ook de mogelijkheid dat je de pin kwijt raakt is zeker aanwezig.

Een andere vorm van innovatie kan overigens toegedicht worden aan de achterkant van de pin, aangezien je hiermee aan de rechterkant de SD-poort en simkaarthouder eruit kunt drukken.

huawei ascend p6 review

Deze twee houders wijken wel enigszins af van de rest van de zijkant. Ze liggen niet 100% egaal in hun slot, waardoor de rand niet geheel ‘glad’ is. Er is echter geen moment dat ze uit het slot dreigen te vallen. Qua kleur wijken ze iets af van de metalen rand. Het zijn kleine details, maar daarmee onderscheid je je tenslotte van de rest.

huawei ascend p6 review

Je vindt ook de power-knop en de volumeknoppen boven deze poorten aan de rechterkant. Deze voelen degelijk aan en zitten op mijn model stevig vast. In mijn optiek is de locatie van de power-knop goed gekozen, omdat mijn duim zich altijd op die locatie bevindt.

 

huawei ascend p6 review

De bovenkant herbergt een micro-USB poort om de P6 op te kunnen laden of te verbinden met een computer. Ook deze locatie is enigszins vreemd; mochten er namelijk accessoires uitkomen zoals speakers, dan staat je telefoon dus altijd op z’n kop.

 

huawei ascend p6 review

De P6 heeft geen achterkant die eraf kan, dus een batterij wisselen zit er niet in.

 

Speaker en geluid: klinkt erg goed

Je vindt daar tevens de speaker, helaas geen stereo. Dolby Digital wordt ondersteund en ik moet zeggen dat zonder Dolby er een behoorlijk geluid uit deze speaker komt.

Persoonlijk ben ik echter een groot voorstander van (stereo!) speakers aan de voorkant, dat is tenslotte waar je naar kijkt. Als ik nu muziek speel, moet ik voor het beste effect de telefoon op het scherm neerleggen.

Waar ik echt over te spreken ben, is wanneer je muziek luistert met een goede koptelefoon. In tegenstelling tot een iPhone 5 hoor ik meer details en als muziekliefhebber juich ik dat natuurlijk van harte toe.

Een element dat ik vaak onderbelicht vind, is de trilmotor. Die is prima in orde en trilt wat mij betreft beter dan in de P2.

 

Conclusie

Al met al is de dunste smartphone een lekker in de hand liggende telefoon, die er ook nog eens goed uitziet. Hopelijk komen ze met een oplossing voor een ideale positionering van de verschillende poorten en speaker(s) in een opvolger van de P6. Het geluid is via de speaker van vrij goede kwaliteit. Luister je met een goede koptelefoon, dan klinkt het geluid nog een stuk beter in vergelijking met andere smartphones.huawei ascend p6 review
Links: Ascend P6. Rechts: iPhone 5.
De Ascend P6 is momenteel de dunste smartphone met een dikte van 6.18mm.

 

Processor en videokaart: van Chinese hand

In de smartphonewereld worden processors van ARM gebruikt. Fabrikanten zoals Qualcomm, Nvidia, Samsung en Apple hebben hun eigen varianten uitgebracht die op de ARM-structuur gebaseerd zijn.

Huawei heeft als enig Chinees bedrijf een eigen chip-fabriek opgezet, die men HiSilicon noemt. In de Huawei smartphones vind je dan ook processors (SoC, system on a chip) van eigen hand die gebaseerd zijn op de ARM-structuur.

Dat kan zeker een voordeel zijn, zoals het ontbreken van (dure) licentiekosten en het fine-tunen van bepaalde facetten van de chip. Het kan ook een nadeel zijn, bijvoorbeeld wanneer de eigen technologie nog niet zo ver is als die van de concurrentie.

De 1.5 Ghz Quad-core K3V2-processor blijkt helaas nog niet opgewassen tegen de processoren van zijn concurrenten, zoals de Galaxy S4 en de HTC One. Die hebben daarnaast ook hogere kloksnelheden, los van de (eigen) optimalisaties.

Tijdens alledaags gebruik zoals Whatsapp, mailen, Facebook, Spotify, surfen en navigeren door je telefoon merk je hier vrij weinig van en is de processor prima in staat dit allemaal af te handelen. Ga je echter zware 3D games starten, dan merk je dat de processor wel degelijk wat tekort komt. Het gaat niet van harte.

In de AnTuTu 3-benchmark, die op verschillende vlakken smartphones test, haalt de P6 een aardige score van 15021 punten. Ter vergelijking, de HTC One haalt 23717 punten.

huawei ascend p6 reviewhuawei ascend p6 review

 

 

Geheugen: 8 GB en 2 GB intern

In vergelijking met het broertje de P2 heeft de P6 dubbel zoveel intern geheugen, namelijk 2 GB.

Qua opslagruimte moet de P6 het doen met 8 GB. Dat is in een tijd waar 16 GB het minimum is voor high-end toestellen wel karig. Vooral als je in de praktijk ongeveer 4 GB over houdt. Gelukkig is er ruimte voor micro-SD, wat je kan uitbreiden tot maximaal 32 Gb.

 

Conclusie

Voor ruwe kracht zul je momenteel bij Samsung of HTC moeten zijn. Geef je niets om zware games, dan biedt de P6 een prima chip. Het is echter noemenswaardig dat in een relatief korte tijd van twee jaar er zulke stappen gezet zijn door de Chinees.

 

Scherm: Gorilla Glass, in-cell, HD-ready, scherp en helder

Een van de belangrijkste elementen op een smartphone is in mijn ogen het scherm. Ondanks dat de high-end concurrentie tegenwoordig Full-HD (1080p) schermen gebruikt, kan ik gerust zeggen dat het IPS-LCD scherm van de P6 van prima kwaliteit is. Kleuren zien er mooi uit en ook tekst komt goed uit de verf.

Met een dpi van 312 en 16 miljoen kleuren worden er geen wereldrecords gevestigd, maar ik heb geen moment behoefte gehad aan een Full-HD scherm. Games en video’s komen prima tot hun recht op dit heldere scherm, waarbij ‘zwart’ ook mooi weergegeven wordt.

Er wordt gebruik gemaakt van Gorilla Glass wat de duurzaamheid ten goede komt in het voorkomen van krassen en een gebroken glas.

Daarnaast heeft de P6 een in-cell scherm, waarbij het touch-gedeelte in het glas verwerkt is. Dit zorgt uiteraard voor een dunner scherm.

Gelukkig was het vandaag een zonnige dag en ik kon ervaren dat het scherm op de volledige belichting redelijk goed te lezen was.

Het scherm is ook met handschoenen te bedienen, al zul je dit wel in moeten schakelen. Is deze optie uitgeschakeld, dan werkt het touchscreen in mijn ervaring prima, maar uiteraard met de blote vingers.

Dankzij een oleofobische laag op het scherm merk ik dat het aantal vingerafdrukken indrukwekkend laag gehouden wordt.

Om een indruk te krijgen van het scherm, een korte video waarin ik een full-hd video streamend afspeel. De video zelf is opgeslagen op een andere computer elders.

Dit levert geen enkel probleem en het beeld ziet er in werkelijkheid een stuk beter uit dan op de video.

Conclusie

Wat mij betreft een puik scherm!

 

 

Radio-technologie: GPS, Bluetooth 3.0, WiFi 802.11b/g/n aanwezig,  NFC en LTE ontbreken

huawei ascend p6 review
Links: Ascend P6. Rechts: Ascend P2.

De Ascend P6 heeft de meest gebruikte draadloze technologieën onder de motorkap zitten. Het zijn de ontbrekende radio-technologieën die echter verraden dat de P6 niet hét ultieme vlaggenschip model is van Huawei.

Op de P6 ontbreken namelijk NFC en LTE en wordt Bluetooth 4.0 niet ondersteund. Deze technieken vind je wèl in de P2.

3G wordt dus wel ondersteund met een maximum van 21.6 mbit HSDPA+. Deze feature wordt gedeeld met de P2.

Via WiFi ondervond ik geen problemen op mijn Fritzbox 7390.

De gesprekskwaliteit van de P6 is prima. Stemmen komen helder over en ook de andere kant hoort mij goed.

Een FM-radio is ook onderdeel van deze telefoon. De headset is wel nodig als antenne.

Tot slot is de aanwezigheid van DLNA een welkome toevoeging, maar niet bijzonder meer. Je kunt hierdoor makkelijk in je eigen thuisnetwerk de telefoon gebruiken als mediacenter, zodat je bijvoorbeeld via een Playstation 3 je content kunt afspelen op TV en HiFi.

 

Conclusie:

Kortom, alle belangrijke zaken zijn aanwezig, maar wil je per se NFC en LTE, dan zul je in dezelfde prijsklasse bijvoorbeeld een Huawei Ascend P2 moeten aanschaffen.

 

Camera: 8 megapixel achter, 5 megapixel voor

Het is vrij bijzonder een 5 megapixel camera aan de voorkant aan te treffen; het is de eerste op de markt. Nu zegt het aantal megapixels in de praktijk niet alles.

Na enkele tests merk ik dat een foto met de front-camera er iets fletser uit ziet dan bijvoorbeeld met een iPhone 5. Het lijkt alsof er meer licht binnen valt op de iPhone 5. Er zijn echter genoeg details aanwezig op de foto via de P6 om toch prima foto’s af te leveren voor een front-camera.

Voor mensen die veel video-bellen of kiekjes maken van zichzelf kan dit een uitkomst bieden. Door het scherm aan te raken heb je 3 seconden om lachend de camera in te kijken voordat de foto geschoten wordt. Je kunt video’s maken met de front-camera.

Snel foto’s schieten is overigens geen probleem. Ook HDR en Panaroma worden ondersteund. Verder is een ‘schoonheidsfilter’ aanwezig. Je maakt het object waziger, zodat oneffenheden niet opvallen. In de praktijk moet je het toestel goed vasthouden en mag je niet bewegen, anders verliest de camera de focus en sta je alsnog in vol ornaat met pukkels en al op de gevoelige plaat.

De achterkant heeft dus een 8 megapixel camera, die maximaal in 1080p video kan opnemen. Ook is het mogelijk om HDR-video’s te maken. In de praktijk kunnen prima foto’s gemaakt worden, al merk ik dat bij foto’s buiten soms wat teveel verzadiging optreedt, zodat sommige kleuren er iets té uit zien.

Leuk is dat er ook AF-tracking mogelijk is op deze camera, zodat het object ‘gevolgd’ wordt wanneer deze beweegt. Dit zou onscherpe foto’s moeten voorkomen. Ik moet zeggen dat het best aardig werkt, zo lang het object niet te snel beweegt.

huawei ascend p6 review
Achterkant camera Huawei Ascend P6

huawei ascend p6 review
Voor-camera Ascend P6

Conclusie:

Met deze camera zit het qua specificaties wel goed. Hij heeft helaas minder megapixels dan zijn broertje de Ascend P2, die namelijk 13 megapixels tot zijn beschikking heeft. Desondanks komen er foto’s uit die het voor de alledaagse toepassingen zoals Facebook prima doen.

Software: Emotion UI 1.6 is de Huawei schil

Op de P6 tref je het recente Android 4.2.2 Jelly Bean aan. Huawei heeft echter een eigen schil ontwikkeld die het Emotion UI noemt. De meningen hierover zijn verdeeld, omdat de icoontjes er redelijk uit zien als iOS en de standaard eigen widgets niet echt veel toevoegen.

Er gaan overigens geruchten dat er ook een Google Stock Android versie van de P6 zal uitkomen. Indien dat gebeurt zal ik dit artikel updaten.

Emotion UI herbergt enkele thema’s. Hiermee kun je makkelijk het uiterlijk van je Emotion UI veranderen en dat doet het bij mij in ieder geval overkomen alsof je een andere telefoon gebruikt.

Af en toe is een kleine hapering te bespeuren tijdens het laden van schermpjes. Ik wijt dit niet aan de processor, maar eerder aan software-optimalisaties die mijns inziens toegepast moeten worden in de Emotion UI. Hopelijk brengt Huawei ook updates uit om dit soort kleine oneffenheden eruit te poetsen.

Wat ik handig vind, is dat ik zelf de verschillende schakelaren in het notificatie-scherm kan aanpassen.

Al met al is het niet de meest innovatieve skin die je zult aantreffen, maar in mijn ogen stoort het ook verder niet. Als ze de spaarzame haperingen kunnen oplossen, is het wat mij betreft prima te gebruiken.

 

Conclusie:

De skin voegt in mijn optiek niet bijzonder veel toe, maar is ondanks af en toe een kleine hapering prima te gebruiken.

 

Batterij: komt de 24 uur net door

Mijn smartphonegebruik is redelijk intensief. Dat houdt in dat ik elk uur een aantal maal mijn (push) mail check, Whatsapp, Facebook check en wat nieuws bekijk in de browser. Tot nu toe heb ik met dit gebruik bij elke smartphone van de afgelopen jaren mijn batterij in de avond moeten herladen. Ook de P6 ontkomt er niet aan. Het lukt de P6 echter maar net om de dag door te komen met mijn gebruik.

De P6 heeft een batterij met een capaciteit van 2000 mAh. Waar nodig gebruik ik WiFi in plaats van 3G en Bluetooth staat bij mij vrijwel standaard uit. Ik heb geen uitgebreide benchmarks gedaan, dus concreet bewijs en vergelijkingsmateriaal heb ik niet.  Voor mijn alledaags gebruik biedt de P6 net voldoende ‘sap’ om mij tevreden te stellen.

 

Conclusie:

De batterij komt met mijn redelijk intensief gebruik nèt de dag door. Bij nog intensiever gebruik is het handig om een oplader in de buurt te hebben.

 

Conclusie: de dunste smartphone voor een mooie prijs

 

De ambitites van Huawei zijn ongekend: make it possible is tenslotte hun pay-off. Met de introductie van de P6 verleggen ze de focus van onopvallende plastic smartphones naar smartphones van aluminium en een mooi design.

Het oog wil ook wat en in dat licht bezien zijn ze geslaagd met hun dunste en mooiste smartphone: ik heb in 48 uur al veel positieve reacties mogen ontvangen.

Juist omdat de ambities erg hoog liggen, zal men de eigen chip naar een hoger plan moeten tillen om voldoende concurrentie te kunnen bieden tegen de gevestigde orde Apple en Samsung.

Combineren ze de beauty met de brains, dan zal Huawei de komende jaren een belangrijke speler gaan worden in de high-end smartphone markt.

Voor een toestel met een adviesprijs van €449 levert Huawei een hele fijne smartphone af. Met deze scherpe prijs concurreren ze in ieder geval hevig binnen dit segment.

Voor dit bedrag heb je een telefoon met een prima scherm, mooi geluid en een opvallend dun uiterlijk. Zijn de zwaarste toepassingen niet aan jou besteed, dan kan ik je deze telefoon van harte aanbevelen.

 

huawei ascend p6 review

De Ascend P6 is verkrijgbaar in Zwart, Wit en Rose voor een adviesprijs van €449,-. 

Koop de Ascend P6 bij de volgende winkels:

WinkelProductKopen
Bol.comHuawei Ascend P6 ZwartHier
Bol.comHuawei Ascend P6 Wit Hier 
Bol.com Huawei Ascend P6 Roze  Hier
Amazon UK Huawei Ascend P6 Zwart  Hier 
PDAshop.nlHuawei Ascend P6 ZwartHier
PDAshop.nlHuawei Ascend P6 WitHier
PDAshop.nlHuawei Ascend P6 RozeHier

like of deel dit artikel gadgetgoeroe


 

11 REACTIES

  1. Ik heb de roze besteld en zit er met smart op te wachten …maar nu heb ik gelezen dat de witte een plastic achterkant heeft…mijn vraag is nu heeft de roze ook een plastic achterzijde?? of toch eentje van metaal zoals bij de zwarte versie…ik hoop het laatste!! :)

  2. Ik heb hem nu een maand en ik vind hem geweldig. Hiervoor een galaxy s3 en een note gehad prima toestellen maar wilde eens iets heel nieuws proberen. Ik ben een vrouw en vond het slanke en toch iets kleinere wel handig en mooi. Ik heb inderdaad soms problemen met wifi, even opnieuw aan zetten en het werkt gewoon. Het scherm beweegt heel vloeiend, met handschoenen nog niet geprobeerd. Vingerafdrukken heb je nauwelijks op het scherm en geloof me ik liep altijd te poetsen met de samsung. Inmiddels zijn een aantal van mijn vriendinnen ook overstag gegaan en zelfs een vriend heeft nu besloten de huawei mate te nemen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Andere Artikelen

iphone batterij besparen accu 35 tips instellingen ios 7

36 Cruciale iOS 7 Tips die de iPhone Batterij besparen

De iPhone is je metgezel die je dagelijks gebruikt, hij moet dus ook zo lang mogelijk mee gaan. In dit artikel waarin ik 36...
Het is een heleboel mensen een doorn in het oog: géén WhatsApp op iPad. Maar dat is veranderd, want WhatsApp op iPad is nu wèl...
Heel veel mensen hebben in hun leven Windows gebruikt, de (grote) concurrent van besturingssysteem OS X dat draait op alle Mac laptops en computers. Een...
Tegenwoordig vind je bijna overal WiFi. Als je thuis bent heb je een grote kans dat je superveel WiFi-routers aantreft als je met je laptop of...
In Safari zit een optie om automatisch veilige bestanden te openen nadat je deze gedownload hebt. Kan best handig zijn, maar soms is het...
Op je iPhone Spotlight nieuws suggesties uitschakelen is heel simpel, zoals ik je laat zien in deze heldere videohandleiding. Wat zijn de Spotlight nieuws suggesties? Als...

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer info

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de best mogelijke surfervaring te bieden. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van je cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder, dan ga je akkoord met deze instellingen.

Gadgetgoeroe.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën ("cookies") onder andere om je een optimale gebruikerservaring te bieden. Denk aan Google Adsense, zodat er op maat gemaakte advertenties weergegeven worden. Ook maak ik gebruik van Google Analytics, waarmee ik inzicht krijg in welk type bezoekers mijn website bezoeken, zodat ik mijn artikelen en website hier beter op kan afstemmen.

Cookies van deze site en van derden kunnen worden gebruikt om artikelen aan te bevelen op Gadgetgoeroe.nl die aansluiten op jouw interesses of het artikel dat je leest. Daarnaast kan je door middel van deze cookies ook reageren via Disqus.

Tot slot kunnen cookies van derde partijen het mogelijk maken dat je artikelen kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Zo, en nu veel plezier op de website!

Sluiten