Muvit Mini Portable Speaker Review: leuke gadget, lage prijs

2540
muvit mini portable speaker review liggend

Muvit Mini Portable Speaker review

In deze Muvit Mini Portable Speaker Review, blik ik terug op mijn ervaringen met deze kleine gadget.

Geschikt voor smartphones, tablets en draagbare spelcomputers zoals een PSP en Nintendo DS, kan dit speakertje in theorie het geluid steviger weergeven dan de speakers die je terugvindt in eerder genoemde apparaten.

Of dat in de praktijk ook het geval is, licht ik toe in deze review.Wat is de Muvit Mini Portable speaker?

 

Een kleine speaker die aangesloten kan worden op draagbare spelcomputers, mp3-spelers, smartphones en tablets. Eigenlijk alle apparaten die een 3.5 mm ‘jack’-uitgang hebben, dus ook een laptop bijvoorbeeld.

De speaker heeft een vermogen van 3 watt. Hij gaat volgens de specificaties ongeveer 6 uur mee met een volledig opgeladen accu.

 

Wat zit er in de doos?

 

muvit mini portable speaker review overview

 

In de doos tref je uiteraard de Muvit Mini Portable Speaker aan, een kleine Engelstalige handleiding, een USB-kabel met jack-plug en micro-USB aansluiting en tot slot een beschermzakje.

De Engelstalige handleiding is duidelijk vertaald uit een andere taal (Chinees?), want naast dat de vertaling aardig wat te wensen over laat, is het af en toe zelfs komisch: ‘a world-shaking effect will come out‘.

Nu hoef je geen Einstein te zijn om deze speaker te gebruiken, maar het was toch aardig geweest als er een Nederlandse vertaling toegevoegd was.

 

muvit mini portable speaker review home

 

De doos zelf is van vrij dik karton gemaakt en ook de bedrukking ziet er goed uit. Van binnen is de Muvit goed beschermd met degelijke verpakking: plastic om de Muvit heen en karton voor de stabilisatie in de doos.

Het beschermzakje is een leuke toevoeging en geeft temeer aan dat deze speaker echt voor on-the-go is.

De speaker zelf is het hoofdonderwerp, dus die bespreek ik uitgebreid in deze review.

 

Bouwkwaliteit van de Muvit

 

De Muvit is standaard dichtgedraaid, zodat het een klein bolletje is van ongeveer 4,5 cm hoog. De behuizing is van hard plastic gemaakt en ik moet zeggen, het voelt heel degelijk aan, ook aan de bovenkant waar de speaker beschermd wordt door een reepje plastic waar het merk in gegraveerd is.

De conus is van mooi diep rood materiaal gemaakt, dat glimt van verschillende kanten. Het past prima bij het zwart en geeft het geheel een exclusievere uitstraling.

Wel vangt de Muvit vrij rap allerlei stofdeeltjes aan zijn behuizing. Vingerafdrukken zie je wel, maar het valt mee. Door de gladde behuizing kun je dit alles er gelukkig makkelijk af krijgen.

 

Aansluitingen van de Muvit

 

Op de Muvit tref je verschillende aansluitingen aan, zoals micro-USB, een audio-ingang (3.5 mm) en een jack-kabeltje (3.5 mm). Daarnaast vindt je een volume-knop en een aan- en uitknop.

Aan de onderzijde vindt je een LED-lampje die blauw of rood kan worden. Indien de LED rood is, wordt er opgeladen. Is deze blauw, dan is de accu vol of is de speaker actief.

Op de bijgeleverde USB-kabel zit dus ook een jack-aansluiting. Deze is gelukkig een stuk langer dan het jack-plugje dat fysiek aan de Muvit vast zit en dus zodoende praktischer in het gebruik.

Het plugje aan de onderkant is echt bedoeld als je het andere kabeltje niet voorhanden hebt.

 

(Klik om te vergroten)

 

Hoe werkt de Muvit Mini Portable Speaker in de praktijk?

 

Eenmaal uit de doos gehaald, was de accu helaas niet opgeladen. Omdat er een micro-USB aansluiting op de Muvit zit, besloot ik te testen of de Muvit opgeladen kon worden via mijn Playstation 3: geen probleem!

Na ongeveer een uurtje vond ik dat het wel tijd was om ermee te gaan spelen. Tijdens het opladen lichtte het LED-je overigens rood op.

De Muvit is een speaker die standaard in elkaar vast geklikt zit. Door de boven- en onderkant tegendraads te draaien, rekt de Muvit als een accordeon uit.

Op dat moment komt de ware aard van deze speaker tot zijn recht, omdat het accordeon-deel zorgt voor een gevacumeerde bass, zoals in de handleiding te lezen is.

Nadat ik de Muvit via de fysieke schakelaar had aangezet, besloot ik om mijn iPhone met Spotify als bron te gebruiken. De Muvit sloot ik aan via het kabeltje dat aan de onderkant vast zit.

 

Het geluid uit de Muvit

 

Een belangrijke kanttekening wil ik hierbij noteren, namelijk dat dit een gadget betreft die het met name moet hebben van zijn portabiliteit. Mijn insteek is dan ook dat ik geen al te hoge eisen mag stellen aan een dergelijke gadget.

Ondanks dat ik altijd probeer zo objectief mogelijk een gadget te reviewen en geen vooroordeel te vormen, moet ik eerlijk bekennen dat ik bij voorbaat niet al te hoge verwachtingen had van deze speaker.

Maar deze kleine speaker verrast! Uiteindelijk heb ik in de praktijk geregeld een glimlach op mijn gezicht gehad, omdat ik versteld stond wat voor geluid er dan uit kwam.

 

Hoge tonen beter dan bas

 

Wat direct opvalt is dat het bereik in de hogere tonen een stuk beter wordt weergegeven dan de midden en lagere tonen. Zo zullen vocale nummers beter tot hun recht komen dan bijvoorbeeld alleen maar dance-muziek.

Het bas-geluid is enigszins dof, wat je met name bij de ‘kick’ hoort van dance-muziek. Bas-lijnen worden over het algemeen wel wat beter weergegeven.

Zoals gezegd merk je echt een verschil met de hogere tonen. Luister je bijvoorbeeld (vocale) jazz , hip-hop (vocalen) of pop dan komt dat een stuk beter tot zijn recht.

De midden-tonen lijken enigszins meer naar de achtergrond te verdwijnen.

Op de (aller)hoogste volumestand merk je vervorming van het geluid, waardoor je het volume iets zachter moet doen.

Al met al komt er een behoorlijk hard geluid uit, voldoende om op openbare plaatsen wat scheve gezichten te krijgen. Alhoewel… met de juiste muziek valt het natuurlijk ook bij hen in de smaak.

 

Surround sound, yeah!

 

Eerder reeds besproken, heeft deze Muvit een extra audio-ingang. Hiermee kun je extra Muvit Mini Portable Speakers op aansluiten, of andere (soortgelijke) speakers, zodat je het geluid over meer speakers kunt horen.

Met name ben ik benieuwd of de kwaliteit van het geluid en dus de muziek afneemt. Aangezien ik 1 exemplaar tot mijn beschikking had, heb ik deze feature helaas niet kunnen testen.

In de handleiding staat overigens dat dit een stereo-speaker is… we zullen het maar houden op een verkeerde vertaling.

 

Muvit Mini Portable Speaker review hand

 

Batterijduur

 

De Muvit Mini Portable Speaker claimt 6 uur mee te kunnen op een volledig opgeladen batterij. In de praktijk haalde ik iets minder,  namelijk ongeveer 5 uur en 15 minuten, daarbij aangetekend dat het volume wel constant op z’n max stond.

De batterij zit overigens in de Muvit en deze is niet verwisselbaar. Zoals eerder opgemerkt kun je deze opladen aan een computer, via het stroomnet met een geschikte adapter (niet bijgeleverd) of een game-console zoals de Playstation 3.

Tijdens het opladen kan de speaker ook gebruikt worden, via de 3.5 mm jack-plug die aan de USB-kabel vast zit.

 

Conclusie

 

De Muvit Mini Portable Speaker heeft mij verrast. Er komt een vrij hoog volume uit, dat pas vervormt bij de hoogste volumestand.

Het geluid zelf is voor deze reeks speakers eigenlijk boven verwachting. Hoge tonen komen het best naar voren, lage tonen duidelijk minder.

En voor een bedrag van €24,95 is dit echt een leuk en handig hebbedingetje, dat als cadeautje bij de meesten ook in de smaak zal vallen.

Hij krijgt daarom als eindoordeel: “BOVENGEMIDDELD“.

 

Waar te koop

 

Voor €24,95 kun je de Muvit Mini Portable Speaker kopen bij Mobielbereikbaar.nl.