Bestanden veilig opslaan en delen in de cloud met Cloudfogger

3418
veilig bestanden opslaan met cloudfogger

Iedereen komt wel eens in de positie dat er wat vertrouwelijke documenten of pikante foto’s het internet over moeten. Het is dan erg fijn als deze data terecht komt bij degene voor wie het bestemd is. Er zijn verschillende manieren waarop je gegevens op het internet kunt delen, maar vaak zijn ze onveilig. Tijd voor een review over een programma dat claimt dat het jouw zorgen uit handen neemt. Bestanden veilig opslaan en delen met Cloudfogger, yeah!veilig bestanden opslaan met cloudfogger

De afgelopen jaren is het opslaan van gegevens in de cloud aantrekkelijk geworden, omdat je waar je ook bent via het internet bij je gegevens kan. Dropbox is een zeer bekend voorbeeld dat het mogelijk maakt om je gegevens te bewaren in de cloud en deze te delen met derden. Veilig is dit echter niet voor je eigen data en dat wat je wil delen. Traditioneel gezien kun je bijvoorbeeld ook mailen, maar ondanks dat het voor kleinere bestanden snel kan werken, is het allerminst veilig en is de kans aanzienlijk dat iemand anders jouw gegevens kan inzien. Zo weegt gebruiksgemak in dit geval niet op tegen de veiligheid. Het zou mooi zijn als beide elementen mogelijk zijn.

Review Cloudfogger

bestanden veilig opslaan cloudfogger review

Een Duits bedrijf claimt dat het iets ontwikkeld heeft om je gegevens te beveiligen in de cloud èn waarbij je jouw gegevens eenvoudig kunt delen met anderen. Ze hebben een programma gemaakt dat werkt op Mac OS X, Windows, Android en iOS. Dat klinkt natuurlijk erg mooi in de oren van de GadgetGoeroe, dus ik ben aan de slag gegaan om te kijken of deze claim inderdaad op waarheid berust.

In het kort draait het hier om: je deelt je bestanden al bij een bestaande cloud-dienst, zoals Dropbox of SkyDrive. Bij deze diensten kun je bestanden delen of je eigen bestanden opslaan. Je gegevens zijn echter niet beveiligd, dus kwaadwillenden zouden op diverse manieren bij jouw gegevens terecht kunnen. CloudFogger opereert als het ware tussen jou en de cloud-dienst, door je bestanden veilig op te slaan in de cloud. Die gegevens kun je vervolgens ook weer terughalen en de beveiliging verwijderen. Goed, ik ben zelf aan de slag gegaan.

Allereerst heb ik het programma gedownload op de site van Cloudfogger en ben met de Mac-versie aan de slag gegaan. Nadat ik de installatie begon werd ik welkom geheten met een venster om een account aan te maken, het programma lokaal te gebruiken of om als bestaande gebruiker aan de slag te gaan.

Het is goed dat je de mogelijkheid geboden wordt om enkel gegevens op jouw lokale computer te beveiligen. Maar aangezien ik meerdere computers, tablets en smartphones heb die ik overal via de cloud wil gebruiken, zal ik een account moeten aanmaken. Dat is binnen no-time afgerond. Tijdens de installatie worden de meest populaire cloud-diensten al herkend en diens mappen die op jouw computer beschikbaar (gesynchroniseerd) zijn, worden dan voortaan beschermd.

Nadat ik het programmavenster open, word ik getrakteerd op een onaangename verrassing: het venster ziet er echt Windows 3.11 uit. In de Help-sectie op de Cloudfogger website lees ik dat het een bèta-versie betreft. Om nu niet direct het programma af te kraken, download ik alvast de Windows-versie. Het wordt mij al gauw duidelijk dat de gebruikservaring van de Mac-versie echt te wensen over laat. Waar je in Windows de standaard Verkenner kunt gebruiken om bestanden in je door Cloudfogger bewaakte mappen te deponeren, werkt dit op Mac via Finder dus echt niet. Je moet hiervoor de eigen Finder-variant van Cloudfogger zelf gebruiken, zoals je in het plaatje hieronder kunt zien. Ook ontbreekt de auto-start functie bij het opnieuw starten van je Mac. Grote kans dat je Cloudfogger vergeet te starten, waardoor er onbeveiligd bestanden in de gedeelde map terecht komt. Onwenselijke situaties liggen in het verschiet…

  

 

Encryptie

mac cloudfogger guiIn het Cloudfogger-venster zie ik een afspiegeling van de inhoud van bestanden op mijn Mac. Bij wijze van test klik ik een bestand aan dat daarmee een groen schildje als icoon krijgt. Vervolgens besluit ik dit te doen in de Dropbox-map. En inderdaad, ook daar worden de bestanden beveiligd. Heel makkelijk kan ik de beveiliging er ook weer afhalen. Uiteraard gebeurt hetzelfde op Windows.

De bestanden worden overigens beveiligd door middel van encryptie. Cloudfogger gebruikt hiervoor 256-bit AES-encryptie. Dit is in de wereld een veel gebruikte en geaccepteerde standaard om data te beveiligen. Je hebt erg veel rekenkracht en tijd nodig om de sleutel te kunnen bemachtigen die toegang geeft tot jouw bestanden. Omdat ik dat zo gauw niet zie gebeuren, voel ik mij gerust bij deze beveiligingstoepassing. Zeker als je er vanuit gaat dat het versleutelen en ontsleutelen gebeurt op jouw computer, tablet of telefoon; dus niet in de cloud! Dat maakt het dus vele malen oninteressanter voor derden om alleen jouw apparaat aan te gaan vallen, in plaats van een heel bedrijf met cloud-storage.

Als ik op het rode kruisje druk links bovenin, dan sluit het programma af. Dit heeft tot gevolg dat op dat moment je mappen niet meer automatisch beveiligd worden. In het begin vond ik dit hinderlijk, maar later besefte ik dat het wellicht de bedoeling is. Het kan namelijk zo zijn dat je tijdelijk wat bestanden wil toevoegen die niet beveiligd moeten worden. Dat zou evenwel ook vanuit de applicatie zelf kunnen. Het lijkt mij eerder een bug, want een melding met de vraag of je zeker wilt afsluiten zou op z’n minst getoond moeten worden. Overigens wordt dat ook in de Windows-versie niet getoond.

 

Delen

Uiteraard draait dit artikel ook om het feit om snel bestanden veilig op te slaan en te delen in de cloud oftewel het internet. In het programma kun je mensen uitnodigen door een emailadres toe te voegen. De persoon wordt per mail uitgenodigd om Cloudfogger te gebruiken door middel van een Validatie-sleutel die toegang geeft tot mijn gedeelde map(pen). Dat betekent inderdaad dat iemand die nog geen Cloudfogger gebruikt, dit eerst wel moet downloaden en installeren.

Mooi zou zijn als je een online Verkenner zou kunnen gebruiken door in te loggen met je emailadres als downloader en de validatie-sleutel die je per mail ontvangen hebt van de persoon die zijn bestanden met jou wil delen. Die sessie geeft recht op een maximum aantal downloads dat door de verzender van de bestanden kan worden ingesteld. Ook blijft er geen data opgeslagen in deze sessie, Cloudfogger zou dan enkel via een web-interface een doorgeefluik zijn.

Dat zou de acceptatie en het gebruik van deze dienst mijns inziens ongetwijfeld uitbreiden. Vooralsnog zadel je de downloader eigenlijk op met de verplichte installatie van Cloudfogger. Dat vind ik dan ook een minpunt.


iPhone en iPad power

Omdat Cloudfogger ook te gebruiken is op mobiele apparaten besluit ik de iPhone-versie te installeren. Je logt in met het account dat je gebruikt op je computer en dat is het. Deze app gebruik je vervolgens om de door Cloudfogger beveiligde bestanden te openen. Het kan zijn dat je een Cloudfogger-bestandje in je mail of Dropbox-account hebt staan. Als je de Dropbox-app hebt, kun je je beveiligde bestanden aantreffen. Deze app opent die niet, zoals je kunt zien op onderstaand plaatje.

dropbox-file in cloudfogger openen fogged op iphone open in cloudfogger iphone

Om het beveiligde bestand toch te openen klik je rechtsonderin (1e plaatje), waarna je het opent in Cloudfogger (2e plaatje). Vervolgens opent in dit geval het PDF bestand. Je ziet in Cloudfogger zelf (3e plaatje) dat het een beveiligd bestand is. Helaas heb ik geen mogelijkheid ontdekt om vanuit de Dropbox-app zèlf een bestand te ‘foggen’ oftewel te beveiligen.

 

Conclusie

De Mac-versie is verre van af en is niet geïntegreerd in Mac OS X. Het gebruik van de applicatie is enkel interessant als je per se bestanden moet beveiligen. De gebruikerservaring laat hier te wensen over en de auto-start functie ontbreekt. Fair enough: ze geven zelf al aan dat het zich nog in bèta-status bevindt.

De Windows-versie daarentegen is stukken beter en werkt zoals het zou moeten werken. Graag zou ik voor de downloaders die een uitnodiging krijgen een aparte weblogin willen zien, zodat ze niet verplicht zijn Cloudfogger te installeren. 

Vooralsnog is de Windows-implementatie een snelle manier om je bestanden beveiligd op het internet op te slaan en te delen. Het is een veelbelovende gratis dienst. Oh, degene die nu registreert zal nooit iets betalen belooft Cloudfogger.

Als je belangrijke gegevens hebt en je bent op zoek naar een praktisch programma, dan let je niets om nú Cloudfogger te downloaden.

 

GadgetGoeroe Uitspraak:

 

review cloudfogger verdict

Download voor iPhone:
Download voor iPad:
Download voor Android:
Android app on Google Play

 

 

 

 

like of deel dit artikel gadgetgoeroe

1 REACTIE

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.