10 tips voor gratis en veilig internet op vakantie

6466
gratis mobiel internet in het buitenland

Als je net als ik op vakantie overal zorgeloos op internet wil, dan zijn er een aantal mogelijkheden om achteraf niet tegen financiële verrassingen aan te lopen. Daarnaast bestaat de kans dat je op vakantie je smartphone, tablet of laptop verliest, waardoor mogelijk gevoelige info in handen komt van derden. Uiteindelijk gaat het er om dat je kunt genieten van je welverdiende vakantie, zonder je zorgen te moeten maken over hoge kosten of veiligheid. Volg daarom mijn 10 tips voor gratis en veilig internet in het buitenland.

 

gratis mobiel internet in het buitenland1. Back up maken

Horror-scenario’s bestaan: je smartphone of laptop kwijt raken in het buitenland. Al je foto’s kwijt of andere belangrijke data. Het idee alleen al kan een flinke smet op je vakantie zijn, daarom is een goede voorbereiding zeer aan te raden. Maak altijd een backup van je data. Ik weet het, we zeggen altijd dat we dat zeker moeten doen, maar uiteindelijk zijn andere zaken belangrijker. Totdat het fout gaat. En dan kan je jezelf wel neer schieten.

Als je het risico voor lief neemt of omdat je een last-minute reis boekt, dan is mijn volgende tip des te belangrijker.

 

2. Encrypt je data

Eerder al schreef ik een review over Cloudfogger. Met deze applicatie kun je op je Mac en Windows-laptop al je gegevens versleutelen. Mocht je laptop of externe harde schijf/usb-sticks in verkeerde handen vallen, dan kunnen ze niets met jouw gegevens.

Een ander gratis encryptie-programma is Truecrypt. Deze populaire tool kan een beveiligde partitie maken of zelfs je hele (USB)-schijf versleutelen. Voordeel van Cloudfogger is dat je de gegevens ook direct in de cloud kunt op slaan, zodra je een internetverbinding op je vakantielocatie gevonden hebt. Zo heb je tip 1 dan ook meteen meegenomen :)

Tip 3 gaat een stapje verder…

3. Remote whipe

Er zijn steeds meer programma’s op de markt die het mogelijk maken om je laptop, smartphone of tablet op afstand te vergrendelen, te volgen of zelfs te wissen. Mocht je geen tijd gehad hebben om de eerste twee stappen uit te voeren, dan kun je altijd nog besluiten om bij verdwijning van je trouwe gadget deze op afstand te blokkeren. veilig internet in het buitenland

In iOS voor iPad en iPhone heb je de mogelijkheid ‘Find my iPhone/iPad’. Hiermee is het mogelijk om op afstand je iDevice te vergrendelen met een 4-cijferige pincode. Of je kunt rigoureuzer te werk gaan en het hele apparaat wissen. Tot slot kun je op een map zien waar jouw apparaat zich op dat moment (globaal) bevindt.

Je kunt dan een bericht sturen, zodat de eerlijke vinder je bijvoorbeeld kan contacteren. Daarnaast is het mogelijk een alarm-geluid af te spelen… Dat zal vast een afschrikkende werking hebben, een soort publieke schandpaal. Nadeel van dit alles is wel dat je verdwenen apparaat een internetverbinding moet hebben. Voor de remote whipe en vergrendeling is dit niet direct nodig: het moment dat je apparaat even online komt, zal de door jou ingezette acties direct toegepast worden. Meer info vind je op de Apple Knowledgebase.

 

mobiel internet beveiligen in buitenlandEen andere bekende ‘remote-whiper’ is Prey. De basis-functionaliteit is vergelijkbaar met ‘Find my iDevice‘. Daarnaast worden er pro-pakketten aangeboden, maar ik adviseer je de gratis variant te gebruiken. Deze applicatie kan wel eens een life-saver zijn!

Prey is er voor Android, iOS, Mac en Windows.

 

4. Beveilig je gadget met een wachtwoord of pincode

Het is heerlijk om direct je smartphone of laptop te kunnen gebruiken, zonder je wachtwoord of pincode te hoeven invoeren. Maar er zijn echt wel genoeg redenen te bedenken waarom je je toestel wèl wilt voorzien van een inlogbeveiliging. Om de context te bewaren zal ik het volgende voorbeeld gebruiken. Stel dat jouw smartphone ontvreemd wordt op vakantie, en je hebt ‘Find my iPhone‘ geïnstalleerd die nu van pas móet komen. Dan wil je niet dat de Find my iPhone instellingen worden uitgezet door de onrechtmatige eigenaar, want dan kan je niets meer doen qua vergrendelen van afstand e.d.

Het is daarom zaak je gadget te beveiligen, zodat niemand aan de instellingen kan zitten. Je kunt zelfs nog verder gaan, door restricties binnen het besturingssysteem in te stellen. Je kunt dan bijvoorbeeld aangeven dat WiFi niet uitgezet mag worden. Meer daarover binnenkort in een nieuw artikel.

  

5. Zet Roaming uit

Goed, nu we onze hardware voorzien hebben van de nodige voorzorgsmaatregelen, wordt het tijd om ons te focussen op de internetverbinding. Die moet natuurlijk zo goedkoop mogelijk zijn. Het is eigenlijk een heel bekende optie, maar toch geregeld vergeten: de roaming optie uitzetten.

Door dit in je telefoon uit te schakelen, voorkom je dat je gebruik gaat maken van het netwerk van een buitenlandse mobiele aanbieder. Er zijn fikse verschillen in buitenlandse tarieven die worden doorbelast door jouw eigen mobiele telefonie aanbieder. Ben je in het verkeerde land, dan kan het bekijken van wat websites al flinke euro’s gaan kosten.

 

6. Internet op reis abo’s

Indien je bij een Nederlandse mobiele telefonie aanbieder klant bent en zij bieden een voordelige (tijdelijke) internetbundel voor in het buitenland, dan zul je tip 5 links moeten laten liggen. Tip 6 is enkel van belang als je van te voren goed onderzocht hebt of jouw bestemming valt onder het goedkope internet aanbod van jouw eigen aanbieder. mobiel internet in het buitenland roamingJe kunt bijvoorbeeld via Vodafone een dergelijke Blox aanschaffen, die dan de geldigheid van een maand heeft.

Bij Vodafone kun je vervolgens in 45 landen gebruik maken van goedkoop internet: €2 per dag, waarvoor je dagelijks 20 minuten kunt bellen en gebeld worden, heb je 20 smsjes en je hebt 35 Mb internet. Als je nu geen Vodafone hebt, kan het interessant zijn om een prepaid-simkaartje van Vodafone te halen en dan een Blox ‘Alles-in-1 op Reis‘ te activeren. Ik heb in het verleden hier redelijk vaak gebruik van gemaakt en het werkte eigenlijk altijd prima, zonder gezeur achteraf. Meer info op de Vodafone website.

 

7. WiFi in het buitenland

De wereld raakt vol van WiFi-hotspots. En het goede nieuws daarbij is dat ze ook steeds vaker gratis te gebruiken zijn. Je hebt apps die een grote database hebben met gratis en betaalde wifi-hotspots over de hele wereld. Door je locatie te achterhalen aan de hand van (gratis) gps en wifi-masten, kunnen ze je de diverse wifi-hotspots in de buurt presenteren. Het mooie is dat je kunt filteren op het type locatie, zoals een hotel of restaurant. Ook zit er dan een route-planner in. Een app voor iOS en Android is Wi-Fi Finder.

 

8. Veilig WiFi via VPN

Het is erg prettig als je gratis kunt gebruik maken van internet via een open gratis wifi-hotspot. En dat moet prettig blijven. Open wifi-hotspots zijn een walhalla voor kwaadwillenden. Het is erg makkelijk om toegang te krijgen via de hotspot op computers en handhelds van niets vermoedende internetters. Werkelijk alle info is inzichtelijk, zoals je Facebook en mail. web2_vpn

Om je internet gebruik ‘for your eyes only‘ te houden, kun je gebruik maken van VPN. Je beveiligt de internetverbinding dan vanaf het punt waar jij bent tot aan het internet. Dat betekent dat men via de hotspot niet kan meegenieten van de activiteiten die jij ontplooit op het internet.

Er zijn werkelijk veel VPN aanbieders op de markt. Zelf heb ik op iOS VPN Express gebruikt, waarbij je gratis eenmalig 300 mb krijgt na het aanmaken van een account. Je kunt daarna voor €0,89 cent 2 GB verbruiken binnen 30 dagen. Persoonlijk vind ik dat een zeer acceptabele prijs voor hetgeen je krijgt. De App neemt al het configuratie-werk uit handen en het gebruik van VPN op iOS is daarom heel toegankelijk.

Voorkom onaangename toestanden en hou buitenstaanders waar ze horen: buiten jouw gadget!

 

9. Koop een lokale simkaart

Wil je jouw smartphone of tablet gebruiken zoals je gewend bent? Dan is de beste optie om een lokale prepaid-simkaart aan te schaffen en daarmee mobiel internet te gebruiken. Deze optie is op de korte en lange termijn de goedkoopste optie om mobiel internet (en telefonie!) te hebben. Het enige nadeel in mijn ogen is dat je telefonisch niet op je Nederlandse nummer bereikbaar kan zijn, maar zoals Cruijff zou zeggen: elk nadeel heb z’n voordeel. Je komt tenslotte om zorgeloos vakantie te vieren :)

De afgelopen jaren ben ik naar 4 landen geweest waar ik een lokale prepaid-simkaart aanschafte. In Egypte bijvoorbeeld vul je een blaadje in en wordt er een kopie van je ID gemaakt. Lokale wetgeving verplicht dat. Voor ongeveer 11 euro kocht ik 1.1 GB data wat ik een maand kon gebruiken. Na 14 dagen was ik er nog niet doorheen, ondanks dat ik Spotify redelijk lang beluisterde en de gehele vakantie mijn normale surfgedrag toepaste.
simkaart

Ook in de USA heb ik een lokale sim gekocht, wat mij uiteindelijk vele euro’s bespaard heeft. Alles wat je met je smartphone wil doen in het buitenland, zoals recensies lezen, informatie opzoeken, routes bekijken is allemaal mogelijk, omdat je met een gerust hart je mobiele data kunt verstoken.

Kijk goed of ze een data-bundel bieden tegen een lage prijs, want vaak krijg je een prepaid kaartje waarmee de bundel geoptimaliseerd is om mee te bellen. Als je dan internet van je beltegoed, dan kan het ook een prijzig grapje worden.

Een simkaart kun je in winkelcentra, op het vliegveld of elders halen. Kijk anders van tevoren even of er een winkel in de buurt is, maar mijn ervaring is dat je niet veel moeite hoeft te doen om er een te vinden. Een taxi-tripje kan je achteraf toch blij maken :)

Een andere oplossing is overigens om een zogenaamde internationale simkaart aan te schaffen. Hiermee kun je 1 simkaart aanschaffen die in een groot aantal landen voordelig is. Het is handig als je dat dan voor je reis online aanschaft, zodat je eventueel vrienden op de hoogte kan brengen van je nieuwe tijdelijke nummer. Kijk eens op de volgende website waar ze zulke simkaarten aanbieden.

 

10. Een mobiele wifi: MiFi

Al enkele jaren op de markt, maar nog niet een geheel bekende gadget: de MiFi. Novatel bracht ‘m als eerste op de markt onder de naam MiFi en eigenlijk is die naam blijven hangen. De gadget is een soort mobiel internet router. Je stopt er een mobiel internet kaartje in en maakt vervolgens via WiFi verbinding met de MiFI.

mobiele wifi huawei e5331Door 1 simkaartje erin te doen kun je met 8 of 10 apparaten tegelijk draadloos verbonden zijn met de MiFi en zij maken vervolgens allemaal gebruik van het mobiel internet via die ene simkaart. In 2009 kocht ik voor €232 mijn MiFi en op vakantie heeft ie zijn nut al vaak bewezen als gedeelde hotspot. Een iPad, iPhone en 2 laptops maakten allen tegelijk gebruik van die ene (buitenlandse) simkaart en dat werkte eigenlijk prima.

Inmiddels zijn er vele varianten op de markt. XS4ALL biedt een Mobiele WiFi tegen een scherpe prijs aan, maar je kunt ze op meerdere plaatsen online aanschaffen.

 

Conclusie

Er zijn echt mogelijkheden om in het buitenland gratis of anders (heel) goedkoop te kunnen internetten op je mobiele apparaten. Daarnaast zou je een internetverbinding kunnen delen met je mede-reizigers en de kosten kunnen delen.

Als je gebruik gaat maken van open hotspots, dan adviseer ik je echt om VPN te overwegen. Via apps kun je heel goedkoop en makkelijk gebruik maken van VPN, zodat je jezelf nare situaties bespaart.

Tot slot, overweeg om een backup te maken van je kostbare gegevens voor je vertrekt. En als je de mogelijkheid hebt, bewaar ze dan tijdens je vakantie lokaal op je laptop, usb-stick of anders in de cloud.

Ik wens je een fijne zomer toe en hopelijk helpen deze je tips om overal goedkoop en zo veilig mogelijk op internet te kunnen!

 

like of deel dit artikel gadgetgoeroe

1 REACTIE

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.